Rezervácia termínu
Nutričné poradenstvo 21. July 2022

Spišská Nová Ves

Trápi vás plynatosť, hnačky alebo časté bolesti hlavy? Za týmito problémami sa môže ukrývať intolerancia na určité potraviny

O potravinovej intolerancii sa za posledné obdobie toho popísalo naozaj veľa. Nárast počtu pacientov trpiacich týmto civilizačným ochorením je badateľný aj vzhľadom na čoraz bohatšiu ponuku výrobkov v bežných potravinových reťazcoch. Potraviny s označením „gluten-free“, „lacto-free“ či „vegan“ sú už bežnou súčasťou ponuky našich obchodov.

Začnime však pekne po poriadku... Stalo sa vám už, že po zjedení určitého jedla ste sa necítili dobre? Plynatosť, brušný diskomfort, grganie, únava či bolesť žalúdka sú najčastejšími dôsledkami intolerancie na určitú potravinu. Ak sa však u vás v dospelom veku objavujú aj atopické ekzémy, svrbivé vyrážky, opuch pier alebo hrdla, môže ísť o oveľa nebezpečnejší problém, a tým je potravinová alergia. 

Potravinová alergia

Pri alergii na potraviny ide skôr o problém imunitného systému. Alergické reakcie na určité potraviny sa zvyčajne objavujú rýchlo, maximálne do 2 hodín.  Dôvodom je, že telo zaregistrovalo „nevyhovujúce“ látky a spustilo obranu. Za pomoci IgE protilátok vylučuje veľa obranných látok. Z nich je práve najzákernejší histamín, ktorý spúšťa alergické reakcie. Medzi najčastejšie príznaky alergie na potraviny patrí zvracanie, hnačka, nevoľnosť, opuch hrdla, očí, jazyka, ale aj svrbenie a žihľavka, ktoré spôsobujú alergény ako mlieko, vajcia, kvasnice, ryby, kôrovce a orechy. V horšom prípade môže alergia na potraviny vyústiť až k zníženiu tlaku, strate vedomia či anafylaktickému šoku, ktorý môže skončiť aj fatálne. Čo sa týka vzniku alergie na potraviny, veľmi významným faktorom je aj genetika, preto sa alergia môže vyvinúť a vyskytnúť v akomkoľvek veku.

Potravinová intolerancia

Vyšetrením špecifických IgG protilátok môže byť stanovená potravinová intolerancia a jej spúšťače. Jedná sa o oneskorenú potravinovú alergiu III. typu. Táto forma sa vyznačuje oneskoreným nástupom symptómov, ktoré sa môžu objaviť až o tri dni po konzumácii potraviny a viesť ku chronickým ochoreniam. Protilátka vyskytujúca pri oneskorenej potravinovej alergii je IgG (IgG1, IgG3). Potravinové intolerancie môžu byť výsledkom zvýšenej priepustnosti črevnej steny pre zodpovedajúce potraviny. Vzhľadom na prenikanie potravín alebo zložiek potravín cez črevnú stenu  do okolitého tkaniva môžu vznikať imunitné komplexy z IgG protilátok a potravín, ktoré sú uložené v tkanivách a môžu vyvolávať zápalové reakcie, ktoré môžu vyvolávať rôzne ochorenia. 

Eliminačná diéta ako základ terapie

Intolerancia a alergia na potraviny sú teda dve rozdielne veci, avšak môžu nám spôsobiť celý rad zdravotných problémov, ktoré často nevedia vyriešiť ani naši obvodní lekári, pokiaľ nás neodošlú na odborné vyšetrenie k imunológovi, príp. na odber krvi do špecializovaných laboratórii, ktoré sú orientované na vyšetrovanie hodnôt protilátok radu IgG a IgE, teda potravinových intolerancií a alergií. 

Dobrou správou pre pacientov s potravinovou intoleranciou je, že po roku dodržiavania striktnej eliminačnej diéty budú môcť opäť viesť bežný život bez obmedzovania sa v stravovaní. Počas vylúčenia netolerovaných potravín sa totiž obnoví enzymatická činnosť v tenkom čreve, zníži sa alebo zmizne priepustnosť a začnú sa vstrebávať živiny z potravy. Počas vašej eliminačnej diéty vás môže sprevádzať skúsený a certifikovaný nutričný poradca, ktorý vám nepochybne odborne poradí ako postupovať pri vašom zdravotným obmedzení a taktiež vám pomôže zostaviť jedálniček „šitý“ na mieru.

Trápia vás vyššie spomínané ťažkosti? Rezervujte si svoj termín u nás vo Winmed centre v Spišskej Novej Vsi. 

 

Mgr. Ria Ratajová Nutričná terapeutka
© 2022 Winmed centrum
Created by SVKmedia

Pre skvalitnenie našich služieb používame na stránkach cookies. Pokračovaním na tejto stránke vyjadrujete súhlas s používaním všetkých cookies. Viac informácii nájdete v sekcii ochrana súkromia.